Kiemelt gyalogosvédelem

Egyik komáromi telephellyel bíró ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy biztonságos közlekedési megoldást keres.

 

A terület bejárását megelőzően három fő kérdésre kerestük a választ:

  1. Hol találhatók és milyen jellegűek a balesetveszélyes helyszínek?
  2. Mit tettek eddig a balesetek megelőzésére?
  3. Mi a korábbi rendszer hátránya?

Hol találhatók és milyen jellegűek a balesetveszélyes helyszínek?

Az egyik veszélyes helyszínen az anyagellátó útvonal egy üzemrész előtt halad el, és az útvonalon esetenként több tonnás alapanyaggal megrakodott targoncák közlekednek.

 

Mivel az üzemrésznél folyamatos a gyalogosforgalom is, a dolgozók pont az érkező targonca elé léphetnek, ami könnyen végzetes kimenettel járhat – de még egy kisebb balesetnél is szinte biztos a csonttörés.

Mit tettek eddig a balesetek megelőzésére?

Ügyfelünk számára fontos a dolgozói biztonsága, ezért korábban erre a  területre a baleseteket megelőzendő telepített egy olyan mozgásérzékelőkön alapuló rendszert, amely az üzemrészen kívüli mozgást érzékelve felvillantott egy figyelmeztető lámpát.

Mi volt a rendszer hátránya?

A mozgásérzékelős megoldás minden mozgásra reagált így a túl gyakori vakriasztás miatt a dolgozók megszokták a fényjelzést és már nem vették figyelembe.

Hogyan talált ránk az ügyfelünk?

Ügyfelünkkel egy egyetemi kutatással kapcsolatban ismerkedtünk meg. Itt mutattuk be a mesterséges intelligencia által működtetett rendszerek lehetőségeit.

 

Találkozott tehát a technológia és az ügyféligény, hiszen  az AX SYSTEM az objektum felismerés és megkülönböztetési képessége révén képes kivédeni a vakriasztásokat, így a vészjelzések gyakoriságát az indokolt esetekre korlátozza.

Az AX SYSTEM rendszerének „titka”

A Széchenyi István Egyetem támogatásával megvalósított, általunk kifejlesztett rendszer látja és felismeri az objektumokat, képes azok jellegét és mozgás irányát figyelembe véve működni.

 

Ez felhasználói oldalon úgy jelentkezik, hogy csak akkor ad ki a rendszer vészjelzést, ha az valóban indokolt, amikor viszont nem érzékel ütközésveszélyt, akkor „látlak”(zöld) jelzésen keresztül tudatja a szabad továbbhaladás lehetőségét embernek és gépnek egyaránt.

 

Így nem csak azt értük el, hogy a dolgozók már komolyan veszik a vészjelzéseket, hanem azt is, hogy az üzemrész előtt elhaladó anyagellátó gépeket nem kényszerítjük indokolatlan lassításokra.

 

Az alkalmazott technológia vállalaton belül nagyon nagy érdeklődésre tartott számot, működését saját tapasztalaton megismerve pedig lebontotta az ismeretlen technológiából adódó félelmeket.

 

Azóta ügyfelünk további beruházásról döntött, ahol a két csarnok közötti átjáró biztonságának növelése volt a feladat.

Így működik

1.

Amikor targonca az üzemrész kijárata felé közeledik és a rendszer nem lát a kijárat közelében tartozkodó embert vagy gépet, akkor a kijárat irányába biztosított STOP-jelzés mellett a targoncának zöld fénnyel jelzi a veszélytelen továbbhaladás lehetőségét. 

 

2.

Amikor a targonca az üzemrész kijárata felé közeledik és a rendszer  a kijárat közelében tartozkodó embert vagy gépet észlel, akkor azt veszélyes helyzetnek értékeli. Ilyenkor a közlekedők figyelmét piros villogó fénnyel és hangjelzéssel hívja fel a potenciális balesetveszélyre. A készülék jelzéseinek érzékelését egy második, szemmagasságban elhelyezett kiegészítő lámpa is segíti.

 

3.

Amennyiben a kijárat felé bármilyen irányból ember érkezik és a merőleges irányból nincsen érkező veszélyes gép, akkor a zöld „látlak” jelzéssel tudatja a szabad továbbhaladást. Emberek érkezésénél mindegyik félnek zöld jelzés biztosított, mivel ők veszélytelenek egymásra. 

+1.

Az adott üzemrésznek két kijárata van. Később ismertük fel annak a lehetőségét, hogy a második kijárat felé haladó targoncára is tudjuk figyelmeztetni a dolgozókat, ha a készüléktől távolodó, tehát a második kijárat felé haladó targoncára is reagálunk. Egy kiegészítő lámpa telepítésével és egy szoftveres módosítással ezt sikeresen megoldottuk. Így az eredeti tervtől eltérően az egy helyett két kijáratot tettünk biztonságossá.