Csomópont gyalogos átkelőhellyel

Az AX SYSTEM moduláris kialakítása révén egészen egyszerűen lehet egyedi igényekhez igazítani, ami kifejezetten jól vizsgázott partnerünknél. Az ő gyártóegységében ugyanis egy rendkívül fontos, ám gyakorlatilag egyetlen csomópont alkotta problémás helyzetre kerestek megoldást.

 

Az AX SYSTEM optimális működéséhez szükségtelen az egész csarnokot átalakítani, ami kiváltképp jól jött ebben az esetben.

Mi okozta a problémát a partnerünk csarnokában?

Partnerünk gyártóegységében a fő gyalogos és anyagellátó útvonalak egy helyen keresztezték egymást, így ott egy forgalmas közlekedési csomópont jött létre.

 

A magasabb kockázatot felismerve, kerestek olyan megoldást, mely az adott kereszteződésben zajló forgalmat szabályozottá és biztonságossá teszi. Ezzel az igénnyel találták meg viszonteladónkat, a Prominens Kft-t.

Milyen megoldást dolgoztunk ki?

A közös ötletelés eredményeként egy olyan rendszer terveit állítottunk össze, mely összehangoltan kezeli a csomóponton áthaladó anyagellátó gépek és a dolgozók közlekedésének szabályozását.

 

 

Az ideális rendszert, a következő főbb paramétereknek szerettük volna megfeleltetni:

  • emberek és gépek mozgásának megkülönböztetése
  • az anyagellátó útvonalon zajló forgalom és a gyalogátkelőhely forgalom szétválasztása
  • a fő anyagellátó útvonal priorizálása a forgalom szempontjából
  • érkező gép esetén a gyalogosok átkelésének megtiltása
  • legyünk figyelemmel a költséghatékonysági szempontokra a tervezéskor

Milyen rendszert telepítettünk?

Ennek megfelelően, egy olyan rendszert telepítettünk, mely a beépített jelzésein keresztül irányította az anyagellátó út forgalmát a főút-mellékút szabályrendszer szerint.

 

Ugyanakkor gép érkezése esetén megtiltotta az áthaladást a gyalogátkelőhelyen a rendszerhez kapcsolható kiegészítő jelzőlámpáin keresztül.

1.

Egy három irány figyelésére alkalmas dobozos készülék került telepítésre az anyagellátó útvonal kereszteződésébe, melyhez csatlakozott két kiegészítő jelzőlámpa a gyalogosok számára, illetve egy STOP levetítésre alkalmas projektor ami, a mellékútvonalra vetített ki STOP jelzést.

2.

A készülék az anyagellátó úton zajló forgalmat figyelte. Amennyiben érkező gépet észlelt a kiegészítő jelzőlámpák tiltó jelzésein keresztül megtiltotta az áthaladást a gyalogátkelőhelyen. Mindezt erős piros villogó fényjelzés és jól hallható hangjelzés kiséretében. Ha a rendszer a mellékútvonal irányából nem észlelt forgalmat, akkor zöld jelzésen keresztül jelezte a szabad továbbhaladás lehetőségét, a mellékút irányába biztonsági piros jelzés kiadásával egyidőben.

 

3.

Érkező gép esetén, a rendszer a kiegészítő jelzőlámpákra a gyalogos jelenléttől függetlenül minden esetben kiküldte a „tiltott áthaladás” jelzést. Viszont az anyagellátó útvonalon zajló forgalmat a főút-mellékút szabályrendszer szerint kezelte. Ha a becsatlakozó mellékútvonalon érkező gépnek nincs elsőbbségadási kötelezettsége a főúton érkező felé, akkor zöld jelzéssel tudatja a gépkezelővel. 

Milyen eredménnyel járt az AX SYSTEM használata?

A sori alapanyagot szállító vontatmány késedelem nélkül, biztonságosan jutott el a rendeltetési helyére, miközben a gyalogosokat is megakadályoztuk abban, hogy kilépjenek az érkező veszélyes gép elé.

 

Természetesen a két feladatot ugyanarra a rendszerre bíztuk, így a költséghatékonysági szempontok is érvényesültek.

 

Változtak a körülmények? Nem gond!

Pár hónap működést követően a nyári leállások folyamán az adott üzemrész átépítésre került, ennek következtében a gyalogos útvonal áthelyeződött. 

Megbízónk a rendszer áttelepítésének kérésével keresett meg, hiszen nem szerette volna a néhány hónapja telepített rendszert lecserélni.

 

Ennek megfelelően a már meglévő rendszer hardvereinek áttelepítése után egy kisebb szoftveres „utánigazítással” sikerült ezt a feladatot megoldani. Ez a példa is jól szemlélteti, hogy mennyire rugalmasan változtathatók a rendszer paraméterei, hiszen szoftveres frissítéssel a működési és jelzési logika bármikor újraparaméterezhető. Szükséges esetén tovább kiegészítő fényjelzésekkel is bővíthető. Ezáltan nem kell újra megvásárolni az egész rendszert.

1.

Az új kijelölt helyszínnél a kihívást az okozta, hogy a fő gyalogos átkelő nem a készülék közelében, hanem attól 10-15 méterre lett kijelölve.  Ez működési logika tekintetében olyan változást eredményezett, hogy az érzékelési tartományt (ez az távolság, ahol a közlekedőket figyelembe vesszük) a készüléktől körülbeül 25 méterre kellett kijelölni, hogy a gyalogátkelő felé közeledő gépet időben tudjuk jelezni. A szabály továbbra is változatlan, érkező gépet a kiegészítő jelzőlámpák és az ide áthelyzett STOP levetítésével jelezzük. 

2.

A változás nem merült ki a határok kitolásával, hiszen a készüléktől távolodó gépre is regálni kell, ha az a  gyalogátkelő felé halad.

 

3.

Az anyagellátó útvonalra vonatkozó jelzéseket továbbra is a készülék fényei biztosítják. Itt az érkező gép gyakran egy hosszú szerelvény, mely csak nagy ívben tud ráfordulni a mellékútvonalra.  Ezt a manővert úgy támogatjuk, hogy a főútvonalon érkező gép esetén a mellékútvonal irányába kiadjuk a tilos jelzést, így az azon az útvonalon érkező gép időben meg tud állni, hogy segítse a szerelvény befordulását.  Ez azért is fontos, mert két hosszú szerelvény egyidejű találkozása a kereszteződésben a szűkös hely miatt fennakadást okozhat az anyagellátásban.